BD partners http://www.bd-partners.ro BD partners Thu, 16 Feb 2017 17:35:12 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.1.19 Modificări privind indemnizația pentru creșterea copilului /modificari-privind-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/ /modificari-privind-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/#comments Wed, 11 Jan 2017 11:08:51 +0000 /?p=430 Continue reading Modificări privind indemnizația pentru creșterea copilului]]> Începând cu 1 iulie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 66/2016 care aduce noi reglementări cu privire la indemnizațiile acordate pentru creșterea copilului.

Dacă până în prezent părintele trebuia să opteze pentru perioada cât dorește să stea în concediu pentru creșterea copilului, începând cu 1 iulie 2016 aceată opțiune se scoate, părintele având dreptul să stea până la împlinirea vârstei de 2 ani.

Cu privire la indemnizația pentru creșterea copilului s-a scos plafonul de 3.400 lei, nemaiexistând plafon, urmând a se acorda 85% din media venitului lunar calculat pe ultimele 12 luni anterioar nașterii copilului.

Autor –  av. Alex Marenov

Orice reproducere a prezentului articol, fără a indica autorul și a solicita înainte acordul acestuia, este interzisă.

]]>
/modificari-privind-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/feed/ 0
Garantarea plăților prin Bilete la Ordin şi CECuri /garantarea-platilor-prin-bilete-la-ordin-si-cecuri/ /garantarea-platilor-prin-bilete-la-ordin-si-cecuri/#comments Tue, 27 Jan 2015 19:03:25 +0000 /?p=222 Continue reading Garantarea plăților prin Bilete la Ordin şi CECuri]]> In prezent, oricine este implicat în derularea unei relaţii între profesionişti, simte nevoia de a avea mai multe garanţii – că îşi va recupera banii investiţi, că relaţia se va derula fără niciun fel de eveniment neprevăzut, că nu va întâmpina “probleme”.
Instrumentul de plată este unul dintre cele mai utilizate garanţii, asigurând că îţi vei încasa banii, sau cel puţin că vei scurta procesul de recuperare a lor.

Chiar daca cele trei instrumente, la care se face referire prin Legea 58/1934 şi Legea 59/1934, sunt CECul, Cambia şi Biletul la Ordin, în practică, cele mai utilizate titluri sunt Biletul la Ordin şi fila CEC.

Generalitati

Biletele la Ordin si Cecurile sunt utilizate de mai bine de 70 de ani, utilizarea lor fiind reglementata juridic prin Legea nr. 58/1934 privind cambia si biletul la ordin si Legea nr. 59/1934 privind cecul.

Incepand cu toamna anului 2008 legislatia a fost modificata, incercandu-se simplificarea transmiterii instrumentelor de plata între bănci – pentru decontare.

În acest sens, fiecare banca emite pentru clientii săi Bilete la Ordin si CECuri personalizate.
Prin seria data fiecarui instrument de plata este foarte usor identificabila banca emitatoare si fiecare instrument de plata este unic individualizat.

O modificare importanta adusa in toamna anului 2008 este faptul ca tipurile noi de Bilete la Ordin si CECuri se completeaza numai fata filei nu si pe verso. La momentul decontarii acestea sunt de fapt scanate si sunt transmise in mod electronic pentru decontare de la banca dvs la banca clientului dvs.

Un alt element la care sa fiti atenti in momentul in care primit un instrument de plata este faptul ca acesta este doar semnat de reprezentantul societatii emitatoare NU si stampilat cu stampila societatii.

Mod de lucru cu instrumentele de plată

In relatiile comerciale, pentru plata sumelor de care le-ati facturat, clientii dvs pot sa va înmâneze Biletele la Ordin cat si CECuri cu rubricile integral completate sau cu rubrici “în alb”.

  1. In cazul in care instrumentul este completat integral – plata efectivă se va face la data agreată
  2. “In alb” – ca si garantie – urmand a fi completate si depuse in banca pentru decontare in cazul neachitarii la termen a facturilor

Vă recomandăm să introduceti la plata Biletul la Ordin la data scadenţei iar CECul in cel mult 15 zile de la data emiterii lui.

În cazul în care aveţi posibilitatea să completati dvs. la rubrica “locul plăţii” vă recomandăm să completati cu “Cluj-Napoca”.

Locul plaţii atrage competenta instantei in cazul in care se vor naşte anumite litigii.

Biletul la ordin poate fi girat catre societatea dvs. În acest caz biletul este de fapt emis de o societate care are o datorie catre clientul dvs si care pentru acea suma este de acord ca societatea sa va achite direct dvs. contravaloarea sumei inscrise pe Biletul la Ordin.

De asemenea si dvs aveti posibilitatea sa girati mai departe acel bilet la ordin prin completarea unei noi rubrici.

Avantajul girarii este ca se sting mai multe datorii in acelasi timp.
Un alt avantaj este ca exista posibilitatea recuperarii banilor chiar daca clientul dvs. este executat de altcineva (si are conturile poprite).

Biletele la ordin pot fi si avalizate de alte persoane fizice sau juridice. Acest lucru reprezinta o garantie in plus pentru dvs. pentru ca daca Biletul la ordin va fi refuzat la plata si treceti la executare silita, atunci pe langa emitentul biletului la ordin puteti executa si avalistul.

Aceasta este o garantie in plus pentru recuperarea sumelor.

În acest sens vă recomandăm ca în cazul în care doriti o garanţie in plus că marfa pe care urmeaza să o livrati vă va fi achitată, să solicitati reprezentantului clientului dvs să vă înmâneze Biletul la ordin avalizat de o persoana care stiti cu siguranta ca detine bunuri care pot fi urmarite si executate. Atentie – în cazul in care avalistul este o persoana fizica – sa fie trecut pe Biletul la Ordin si CNP persoanei sau seria si nr actului de identitate, alaturi de semnatură.

CECul este cel mai “puternic instrument de plata” 

Efecte asupra clientului dvs. daca i se refuza un CEC:

  • Societatea emitenta intra in interdictie bancara – CIP
  • Persoana care emite CECul comite o infractiune (înşelăciune)
  • Activitatea debitorului va fi afectata – nu mai poate emite alte instrumente de plata si in 90% din cazuri nu mai beneficiaza de credite bancare sau alte facilitati

Care sunt paşii de urmat în cazul in care primiti un instrument de plata?

  1. îl introduceţi în bancă pentru decontare
  2. în cazul în care clientul nu are toata suma in cont, primiti un refuz la plata – al bancii (partial sau total), moment în care puteti trece la faza de executare silita
  3. cu toate acestea va sugerăm să verificaţi solvabilitatea clientului
  4. recuperare efectiva prin executare silita

Avantajele utilizării instrumentelor de plată

După investirea cu formulă executorie, începem direct executarea silita intrucat Biletele la Ordin si CECurile sunt TITLURI EXECUTORII

  • nu trebuie sa castigam nici un proces !!!
  • nu avem nevoie de contract
  • nu avem nevoie de facturi semnate si stampilate
  • nu avem nevoie de alte documente
  • nu plătim alte taxe către stat decat pentru executare

Timpul de recuperare a banilor este mult mai scurt decat in cazul unui proces simplu sau unul clasic

  • fata de procedurile simplificate – perioada de timp este scurtata cu  3 – 8 luni
  • fata de procesul clasic  – timp redus cu cel putin 1 an
  • se pot utiliza atat pentru plata datoriilor cat si ca si garantie pentru recuperarea banilor (daca sunt primite in alb)

Având în vedere perioada de criză pe care o traversăm este foarte important să vă recuperati banii intr-un timp cat mai scurt. Utilizand instrumente de plată timpul de recuperare este cu siguranta scurtat.

]]>
/garantarea-platilor-prin-bilete-la-ordin-si-cecuri/feed/ 0